Door de hoge energietarieven maakt 25% van de Nederlandse MKB bedrijven die in de energie-intensieve sectoren momenteel verlies. Één op de drie ondernemers betaalt tot maar liefst 8 keer zoveel voor zijn energiebehoeftes van elektriciteit en gas. Hoe komt dit en is dit op de korte termijn op te lossen?
Volgens een flitspeiling van MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met zo'n 20 aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren blijkt dat nog eens een derde volgend jaar verwacht (zwaar) in de rode cijfers te duiken. De flitspeiling is ingevuld door meer dan 700 energie-intensieve bedrijven uit de ledenkring van MKB-Nederland en VNO-NCW. Bedrijven die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: drukkers, wasserijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, (industriële) bakkers, steenbakkers, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof en papier, schadeherstelbedrijven en slagers.
Terugbetalen voorschot Belastingdienst (coronasteun)
Vanwege de Corona maatregelen is er in 2020 een noodplan bedacht voor bedrijven, waardoor ze hun belastingplichten en lasten vooruit konden schuiven. Daarnaast hebben veel bedrijven ook gebruik gemaakt van de noodsteun. Deze plichten en steunen waren niet ''gratis'', dus deze moeten terugbetaalt worden. Dit kent wel een hele slechte timing, de Belastingdienst heeft namelijk bekend gemaakt dat de terugbetaling begint in Q4 2022. Voor veel MKB bedrijven kost dit zonder de stijgende energieprijzen al de kop. De stijgende energieprijzen kunnen voor nog meer bedrijven fataal worden.
''Wij kunnen deze kosten niet doorberekenen''
Daarnaast is vanuit dit onderzoek gebleken dat veruit de meeste bedrijven de forst gestegen energiekosten niet of nauwelijks kunnen doorberekenen. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld: dat zij zich niet uit de markt willen prijzen of dat ze te maken hebben met langlopende contracten, dan wel krijgen ze hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever. Volgens de flitspeiling blijkt dat dit voor 84 procent van deze bedrijven geldt.
De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40 procent op (zware) verliezen voor de komende jaren.
Variabel energie contract
Van de ondervraagde ondernemers heeft 65 procent een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10 procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft hierdoor vooralsnog buiten schot.
MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat veel Europese landen inmiddels gebruikmaken van het verruimde EU-steunkader om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen. Ze zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen. Gekeken wordt hoe een verstoring van het speelveld kan worden voorkomen en naar het overbruggen van deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen. Ook zijn volgens de organisaties juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.
Bekijk hier ook het interview met de Professor, is de oplossing dichtbij?
Is er een oplossing? En zo ja, is die op tijd?
Er zijn verschillende mogelijkheden, waardoor zowel particulieren als bedrijven de energiekosten kunnen drukken. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolatie of het verwarmen doormiddel van een airco. Echter zijn deze oplossing (vaak) te laat. Zo kennen wij in Nederland te weinig installateurs en de installateurs die er zijn, die zitten vaak helemaal vol. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die de eindklant niet van het juiste advies voorzien. Hierdoor wordt vaak te veel in het verkeerde product geïnvesteerd.