Feit of fabel? 'Zonnepanelen kopen is slecht voor het milieu'
18 oktober 2022 

Feit of fabel? 'Zonnepanelen kopen is slecht voor het milieu'

Wie in de zonnepanelensector werkt, moet haast wel overtuigt zijn van het nut van zonne-energie. Helaas is niet iedereen een ''fan'' van zonnepanelen. In dit artikel vindt u mythes en belangrijke onderzoeken over het ''greenwashen'' van zonnepanelen. 

Greenwashen, ofwel vrij vertaald 'groenwassen', wat is greenwashen eigenlijk en waarom wordt deze term steeds vaker gebruikt? Deze term wordt gebruikt voor het ophangen van de schijn dat een bedrijf op product als duurzaam bestempeld kan worden. Vaak gaat dit om niet meer dan alleen een likje verf.

Zitten er giftige stoffen in zonnepanelen?

Tegenwoordig kijkt men (logischerwijs) steeds kritischer naar de beschikbare grondstoffen in deze wereld. Grondstoffen zijn namelijk schaars. Dit geldt dus ook voor de grondstoffen die worden gebruikt om zonnepanelen te produceren. Zo wordt er beweerd dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn en dat zonnepanelen giftige stoffen bevatten.

Onder meer de giftige stoffen ''lood'' en ''cadmium'' zouden vindbaar zijn in de meeste zonnepanelen. Voor een gedeelte is dit waar. Er zijn zonnepanelen in omloop die stoffen bevatten die giftig zijn voor mensen. Echter wordt dit zorgvuldig verwerkt en vormen ze bij normaal gebruik geen risico.

Zijn er risico's en zo ja, wat zijn dan de risico's?

Pas bij het ontmantelen van een paneel kunnen er risico's voordoen. Daarom is het van belang dat consumenten niet gaan ''doe het zelven''. De installateur weet precies hoe je een paneel veilig moet recyclen. Overigens zijn fabrikanten zich hier bewust van en proberen zij de zonnepanelen de produceren met minder giftige stoffen.

''Als we kijken naar het productieproces zijn zonnepanelen niet interessant'', toch?

Zonnepanelen zouden volgens tegenstanders veel meer stroom kosten om te maken dan dat ze uiteindelijk opleveren, maar is dat ook echt zo? Nee dit is niet zo, hier is helemaal niks van waar! Atse Louwen, onderzoeker van de duurzame energie aan de Universiteit van Utrecht, onderzocht de hoeveelheid energie die het kost om een paneel te produceren. Om en nabij heeft een paneel na twee jaar de energie die de productie gekost heeft al terugverdiend.

Dit onderzoek dateert overigens wel uit 2016, maar sindsdien hebben vele fabrikanten het productieproces van zonnepanelen flink verduurzaamd. Daarnaast is de opbrengst per paneel ook enorm gestegen. De combinatie van beide kan er alleen maar voor hebben gezorgd dat de duurzame terugverdientijd per paneel alleen maar is verkort.

Eigen onderzoek loont

Wanneer een paneel zijn eigen CO2-uitstoot gecompenseerd heeft, is lastiger te berekenen. De woonplaats van de eindgebruiker is hierin een grote factor op de uitstoot van de productie. Echter, met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar heeft een paneel in ieder geval tijd genoeg om zichzelf terug te verdienen.

Wie zeker wilt zijn dat diens zonnepanelen al vanaf de productie een positieve bijdrage leveren aan een groenere wereld, doet er goed aan om de leverancier onder de loep te nemen.

Reactie plaatsen