Radiatorfolie

Radiatoren geven warmte af waardoor het warm wordt in huis. Deze warmte blijft niet alleen in de woning. Een deel ervan ontsnapt naar buiten. Met radiatorfolie zorgt u ervoor dat een groot deel van deze warmte in de woning blijft. Hierdoor bespaart u energie, wordt het sneller warm in de woning en blijft de temperatuur in de woning langer op temperatuur. Het is een goedkope en onzichtbare oplossing die u snel terugverdient. Wij brengen de folie één keer aan en daarna heeft u ieder jaar een lagere energierekening! Hieronder leggen we uit hoe radiatorfolie precies werkt en waarom iedereen met radiatoren dit zou moeten gebruiken.

Verwarming met radiatoren

Het merendeel van de huizen in Nederland wordt verwarmd met radiatoren die aangestuurd worden door een centrale verwarming. Radiatie betekent straling. Radiatoren geven hun warmte af door middel van geleiding en stroming maar voor een groot deel via straling. Dit is vergelijkbaar met de straling van de zon en infraroodstraling. Warmte wordt uitgestraald naar koude objecten die dat opvangen en daardoor opwarmen. Veel radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam aan. Deze radiatoren stralen warmte niet alleen de kamer in maar ook naar de buitenmuren en de ramen, die vervolgens opwarmen en de warmte afgeven aan de buitenlucht. Dat is zonde want zo lekt er veel onbenutte warmte naar buiten. Door radiatorfolie te bevestigen wordt deze stralingswarmte gereflecteerd en wordt een groot deel van deze weglekkende warmte tegengehouden.

De voordelen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een efficiënte en goedkope manier om het comfort in een huis te verhogen en het energieverbruik te verminderen. Hieronder staan alle voordelen opgesomd:

  • Houdt de afgegeven warmte beter binnen en verminderd daardoor het energieverbruik
  • De kamers warmen sneller op en blijven langer op temperatuur
  • De folie is onzichtbaar (bij plaatsing achter de radiator)
  • Wij brengen de folie een keer aan en daarna heeft u ieder jaar een lagere energierekening 
  • Goedkoop in aanschaf en snel terugverdient

Hoeveel bespaar je met radiatorfolie

Hoeveel gas u bespaart met radiatorfolie is afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd, het stookgedrag van de bewoners en de aanvoertemperatuur van de centrale verwarming. Hieronder ziet u hoeveel gas u gemiddeld bespaart per vierkante meter folie, afhankelijk van het type muur of raam waar de radiator tegenaan staat of hangt.


Soort muurBesparing per 4 - 7 radiatoren (3 - 5m2)
Ongeisoleerde steensmuur€ 200,- tot € 340,-
Ongeisoleerde spouwmuur€ 150,- tot € 250,-
Geisoleerde spouwmuur€ 60,- tot € 100,-
Zeer goed geisoleerde (spouw)muur€ 25,- tot € 40,-


Soort glasBesparing
Enkel glas€ 300,- tot € 500,-
Oud dubbel glas€ 150,- tot € 250,-

Ook bij goed geïsoleerde huizen is het aanbrengen van radiatorfolie interessant. Weliswaar is de terugverdientijd dan langer maar radiatorfolie heeft zo'n lage verkoopprijs dat dit alsnog de moeite waard is (los van het verbeterde comfort).
Reactie plaatsen