Salderingsregeling zonnepanelen
Alles over de salderingsregeling van zonnepanelen
Zoals wellicht al bij u bekend is kunt u nog tot 2023 stroom terug leveren aan het net. Vanaf 2023 zal de salderingsregeling (stapsgewijs) worden afgebouwd. Hoe snel verdien je zonnepanelen terug voor de wijziging van de salderingsregeling en erna? Maakt het uit of je nu zonnepanelen koopt of over drie jaar? En hoe kunt u uw zonnestroom zo slim mogelijk gebruiken? Wij hebben alles voor u uitgerekend.
Wat is salderen eigenlijk?
Uw zonnepanelen leveren natuurlijk stroom op. De opgewekte stroom levert u terug aan uw elektriciteitsnetwerk. Dit noemen we salderen. Uw energiemeter loopt hierdoor terug of bij de slimme meter registreert dat u stroom terug heeft geleverd aan het net. De stroom ‘’verkoop’’ je als het waren aan het net en hiervoor zou je eigenlijk een factuur moeten sturen, maar dat is niet handig. Daarom is er iets ander bedacht, namelijk de salderingsregeling. Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).
Zonnepanelen aanmelden voor salderen
Heeft u zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet u de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weet uw energieleverancier en netbeheerder dat u energie gaat terug leveren aan het net.
Vervolgens controleert de netbeheerder of uw energiemeter de energie van uw zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die u krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. U krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.
Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. U moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten:
- Heeft u veel of grote zonnepanelen met een aansluitwaarde van 3x16 ampère of meer? Dan moet u de installatie registreren voordat u ze gaat gebruiken.
- Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan even na of de installateur of de aannemer de zonnepanelen al heeft aangemeld.
- Wilt u zonnepanelen van een ander perceel aan uw meter koppelen? Dat kan niet, de installateur sluit de zonnepanelen altijd aan op de meter die erbij hoort. U kunt natuurlijk wel zonnepanelen op de schuur in uw tuin leggen en aansluiten.
Zijn & blijven zonnepanelen een goede (duurzame) investering?
Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede (duurzame) investering, ook wanneer de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd vanaf 2023. Koopt u zonnepanelen? De Rijksoverheid verwacht dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Bij ons is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen op dit moment slechts tussen de 4,5 & 6,5 jaar! Met de huidige spaarrente leveren uw zonnepanelen zo een stuk meer op dan geld op uw spaarrekening. Bovendien bespaart u flink op uw energierekening, elk jaar opnieuw, tot wel 25 jaar lang! Tot slot wordt uw woning meer waard, u merkt minder van veranderingen in energietarieven, wij vragen Gratis voor u de BTW terug, wat tot wel 21% van uw investering scheelt én u verlaagt de CO2-uitstoot, wat weer bijdraagt aan het vergoenen van de aarde.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als u dit jaar nog zonnepanelen koopt, profiteert u nog 2 volle jaren van 100 procent salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder. In de afbeelding zie je hoeveel 10 zonnepanelen ieder jaar in euro’s opleveren. In dit voorbeeld heeft u na 6,9 jaar uw zonnepanelen terugverdiend.
Toelichting (afbeelding) zonnepanelen kopen in 2020
- In het voorbeeld gaan we uit van 10 zonnepanelen die 25 jaar meegaan.
- Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Dit is het donkergroene deel. Dit deel blijft elk jaar gelijk.
- Het lichtgroene deel is de stroom die je kunt salderen. Daarvoor krijg je 22,5 cent per kilowattuur (kWh). Tot 2023 kun je alles salderen, daarna wordt het elk jaar minder.
- Het oranje deel is de stroom die je niet mag salderen. Dit deel wordt vanaf 2023 steeds groter. We gaan er in de berekening van uit dat je voor deze stroom 6 cent per kWh krijgt.
- Vanaf 2031 blijft de opbrengst ongeveer gelijk tot 2044.
Zonnepanelen kopen in 2025
Als u in 2025 zonnepanelen koopt, krijgt u meteen te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In 2025 mag u nog 64 procent salderen. Dat wordt vanaf 2027 elk jaar minder, totdat u in 2031 niks meer kunt salderen. Echter blijft het nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen op uw dak te leggen. Een set van 10 zonnepanelen verdien je gemiddeld in zo’n 8 jaar en 2 maanden terug. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een rente van 3,5 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk ten opzichte van uw spaarrekening én is het een duurzame investering.
Leveren uw zonnepanelen meer stroom op dan dat u gebruikt?
Levert u meer stroom terug dan dat u verbruikt? Dan krijgt u een vergoeding voor elke kWh die u 'teveel' opwekt. Deze vergoeding is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruikt u 1.000 kWh. U levert dan 250 kWh terug, daarvoor krijgt u een vergoeding.
Extra tips om meer zonnestroom te verbruiken
- Zet overdag de wasmachine en/of vaatwasser aan, dan draaien ze op zonnestroom. De meeste wasmachines en vaatwassers kun je programmeren. Wij raden echter wel aan om dit alleen te doen als u ook echt thuis bent.
- Een elektrische auto kunt u opladen op het moment dat de zonnepanelen stroom leveren.
- Heeft u een airco? Gebruik deze als de zon schijnt en uw zonnepanelen stroom opleveren.
- Er komen steeds meer slimme apparaten die aangaan als u stroom opwerkt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een warmtepomp. U kunt bij de aankoop van een apparaat controleren of u het apparaat slim kunt gebruiken.
Let op: Wij raden aan om de apparaten om de beurt aan te zetten, het kan anders namelijk voorkomen dat u te veel stroom verbruikt.