Subsidie aanschaf zonnepanelen particulieren

Landelijke subsidie aanschaf zonnepanelen voor particulieren 

Voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren zijn er geen landelijke subsidies meer. Deze regeling is in 2013 gestopt. Wel zijn er verschillende gemeenten met subsidieregelingen voor zonnepanelen of speciale gunstige leningen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook de btw over je investering kun je terugvragen. Dit levert u al snel honderden euro's op. MijnEnergieWens.nl regelt dit kosteloos voor u! 

Landelijke subsidie op zonnepanelen is er dus niet meer. Echter bieden sommige gemeenten wel eigen regelingen. Bent u hier geïnteresseerd in of wilt u meer weten? Wij zoeken dit graag voor u uit! Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om de betaalde btw over de aanschaf & installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. Ook kennen wij in Nederland nog de salderingsregeling, waarmee de overheid bijdraagt aan de opbrengst van uw panelen.

Lokale subsidies

Elke provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke maatregelen zij subsidiëren en tegen welke voorwaarden. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen. Vaak gelden voor zulke subsidies de ''op = op'' regelingen. Hoe eerder u subsidie aanvraagt, hoe groter de kans op slagen is.

Het komt regelmatig voor dat gemeenten ook subsidies en/of regelingen hebben waar u aanspraak op maakt, maar die niet in de Energiesubsidiewijzer staan. Bijvoorbeeld als u als inwoner van een bepaalde gemeente of regio samen met andere inwoners iets wilt organiseren, zoals een gezamenlijke inkoop. Soms geldt de subsidie dan niet voor de zonnepanelen zelf, maar bijvoorbeeld wel voor het organiseren van de gezamenlijke actie hiervan. Er is vaak meer mogelijk dan dat u denkt & wij willen u hier graag bij helpen!

Lees meer over de lokale subsidies

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. MijnEnergieWens.nl regelt dit kosteloos voor u. Ook hiermee bespaart u al snel een paar honderd euro.

Gunstige leningen

Er zijn nog enkele andere regelingen die u helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de energie bespaarlening. Deze gunstige lening is wel landelijk beschikbaar, ook voor VvE's.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten zijn er nog aantrekkelijkere alternatieven. Deze gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen erg lage rente (maart 2021: 1,6%) €2.500 tot €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers. De looptijd is 10 of 15 jaar, afhankelijk van het bedrag. Boetevrij eerder aflossen kan. Ook hier kan de gemeente aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je maximaal 75% van het leenbedrag aan zonnepanelen besteedt.

Amsterdammers hebben nog meer geluk. Hun stad biedt de Energielening Amsterdam aan. Met een vaste looptijd van 10 of 15 jaar en een rente van 0,90% voor particulieren woningeigenaren of huurders (tarieven 2021) is dit een heel aantrekkelijke vorm van financiering. De rentekosten vallen in het niet bij het voordeel van direct besparen op de energierekening. Het maximumleenbedrag is hier €15.000 (of €25.000 als je ook isoleert). Amsterdam rekent particulieren geen afsluitkosten. Voor VvE's is de Amsterdamse energielening zelfs renteloos beschikbaar!

Ook zonder subsidie financieel een interessante investering

Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Na de terugverdientijd van rond 7 jaar (uitgaande van de huidige situatie met salderingsregeling) heb je gratis stroom.

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal 5 of 10 jaar garantie op. Vervanging van de omvormer is al meegenomen in onze inschatting van de terugverdientijd. Reserveer wel geld om na een jaar of 10 de omvormer te vervangen. Of kies voor een (betaalde) langere garantietermijn op de omvormer.

Reactie plaatsen

Combineer & profiteer!

Wilt u meerdere producten en/of diensten bij ons afnemen? Maak gebruik van onze combi-deals! Let op: U maakt ook aanspraak op onze combi-deals, als u op een later moment producten en/of diensten bij ons afneemt. Vraag naar de mogelijkheden bij uw persoonlijke adviseur!

  • Zonnepanelen, verdien geld met uw duurzame investering.
  • Laadpalen, Bespaar (nog meer) op uw ''tankkosten'' en dat gewoon aan huis!
  • Airco's, verwarm & verkoel uw woning. Wel zo prettig!