zonnepanelen-omvormer

Hoe werkt een zonnepanelen omvormer?

In vergelijking met een zonnepaneel is een omvormer een stuk ingewikkelder. Een omvormer zet opgewekte stroom die vanuit het zonnepaneel wordt opgewekt om in bruikbare stroom voor de apparaten in en rondom uw woning. In dit artikel leggen wij u uit hoe een omvormer dit zo efficiënt mogelijk doet.

De taak van de omvormer

Heel simpel gezegd wekken zonnepanelen door de zon elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken wordt gelijkstroom genoemd. De taak van een omvormer is vervolgens om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom, zodat u de elektrische apparaten in en rondom uw woning kunt gebruiken. Bruikbare stroom wordt ook wel wisselstroom genoemd.

De MPP tracker

Een MPP tracker bepaalt het maximale punt van de zonnepanelen om zo de hoogste opbrengst te halen.  De omvormer zorgt er ook voor dat zonnepanelen op de maximaal efficiënte spanning werken. Dit wordt ook wel Maximum Power Point (MPP) Tracking genoemd. Het doel van het MPP-trackersysteem is om de output van de serie zonnepanelen te meten en de juiste weerstand te bieden: om zo de energieopbrengst maximaal te maken. Is er op een andere manier een hoger Maximum Power Point te bereiken? Dan schakelt de omvormer naar dat punt en wordt de opbrengst in dat punt bepaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreedt.

Soms kan het ook voorkomen dat er twee of meer MPP-trackers worden gebruikt. Dit komt veelal voor bij de volgende situaties:

  1. bij installaties vanaf 10 zonnepanelen;
  2. in het geval van schaduw op de zonnepanelen;
  3. bij het gebruik van verschillende zonnepanelen;
  4. bij panelen die op een afwijkende oriëntatie, helling of dakvlak liggen.

De juiste omvormer

Het kiezen van de juiste omvormer voor uw zonnepanelen is dus cruciaal. Bij het kiezen voor de beste omvormer voor uw specifieke situatie letten wij op:

  1. het totale vermogen van alle zonnepanelen;
  2. de oriëntaties van de set zonnepanelen;
  3. of er schaduw valt op één van de zonnepanelen.

In de regel is het: hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Wat het vermogen van de zonnepanelen is, wordt bepaald onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden vaak niet ideaal, waardoor zonnepanelen zelden hun maximale vermogen opwekken. Daarom worden sommige omvormers op een lager vermogen ingesteld. Zo werken deze omvormers bij minder ideale omstandigheden een stuk efficiënter. Andere omvormers zijn minder gevoelig voor het vermogen van de zonnepanelen. Het proces van het instellen van de omvormer op het vermogen van de zonnepanelen wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Optimizers

Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wekt één zonnepaneel minder op, dan heeft het hele systeem daar last van. Een oplossing is het gebruik van optimizers. Dit zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizers zorgen ervoor dat de energie-opbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt. Dit zorgt voor een optimaal rendement. Een extra ''voordeel'' met optimizers is dat u de opbrengst per paneel kunt uitlezen in de meegeleverde app.

Reactie plaatsen

Combineer & profiteer!

Wilt u meerdere producten en/of diensten bij ons afnemen? Maak gebruik van onze combi-deals! Let op: U maakt ook aanspraak op onze combi-deals, als u op een later moment producten en/of diensten bij ons afneemt. Vraag naar de mogelijkheden bij uw persoonlijke adviseur!

  • Zonnepanelen, verdien geld met uw duurzame investering.
  • Laadpalen, Bespaar (nog meer) op uw ''tankkosten'' en dat gewoon aan huis!
  • Airco's, verwarm & verkoel uw woning. Wel zo prettig!