Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Liggen de zonnepanelen op uw dak en is de omvormer geplaatst? Dan is het tijd voor de laatste stap van de zonnepanelen installatie: het aansluiten van de zonnepanelen op uw meterkast. Er zijn veel verschillende type meterkasten, daarom voeren wij altijd een technische schouw uit. Hoe dit precies in zijn werk gaat per type meterkast en wat voor u handig is om te weten, vertellen wij u hieronder.

Welke werkzaamheden voert MijnEnergieWens.nl uit in uw meterkast

  1. MijnEnergieWens.nl plaatst een aardlekautomaat: Dit is een combinatiekastje van een groep en een aardlekschakelaar in één. Hiermee creëren we een gescheiden systeem voor uw zonnepanelensysteem. Het voordeel hiervan: mocht er een probleem zijn met de groep voor de zonnepanelen, dan hebben jouw andere apparaten nergens last van, het zonnepanelensysteem is zoals gezegd gescheiden ten opzichte van de andere groepen in uw meterkast.
  2. MijnEnergieWens.nl zorgt dat de zonne-installatie wordt afgezekerd: Dit zorgt ervoor dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast. De stroom van de omvormer bepaalt hoe de zonne-installatie moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, want de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Uw persoonlijke adviseur berekent dat voor u, nadat wij de technische schouw hebben uitgevoerd.

Welke meter kan ik het beste gebruiken in combinatie met zonnepanelen?

Is uw huidige elektriciteitsaansluiting geschikt voor het vermogen van de zonnepanelen?

Om te weten of uw huidige aansluiting voldoet en het opgewekte vermogen van de zonnepanelen kan verwerken, kunt u dat checken mijnaansluiting.nl. Mogelijk is het noodzakelijk dat uw aansluiting verzwaard moet worden.

Meer informatie over salderen en of uw energiemeter geschikt is:

- afnemers van energie

Slimme meter

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde, als teruggeleverde energie van de zonnepanelen geregistreerd. De slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van teruggeleverde energie. Let op: Oxxio ontwikkelde als één van de eerste energieleveranciers een “slimme” digitale meter die op afstand is uit te lezen. Helaas kan deze meter de teruggeleverde energie van de zonnepanelen niet registreren. De slimme Oxxio meter moet dus ook altijd vervangen te worden.


Ferrarismeter zonder terugloopblokkering

Heeft u een ferrarismeter waarbij het wieltje terugdraait als je stroom levert aan het net? Dan gebeurt het salderen automatisch. Maar, met deze meter heeft u zelf geen inzicht in het totaal aan teruggeleverde stroom. Echter monitoren wij uw systeem & ontvangt u altijd van ons een app vanuit het merk/type omvormer dat u heeft gekozen. Daarnaast hebben wij ook een eigen web-app. In deze app vindt u alle gegevens omtrent uw installatie.

 

Ongeschikte energiemeters voor terugleveren

Met name oudere meters zijn vaak niet in staat om de teruggeleverde energie te registreren. In principe betekent dit dan dat jij jouw overgebleven stroom gratis weggeeft aan het net en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij raden het daarom altijd aan om in deze gevallen uw meter te vervangen. Hierdoor behaalt u het maximale rendement.

Digitale meter

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de teruggeleverde energie, maar het energiebedrijf niet.


Analoge meter

Analoge meters zijn niet geschikt voor teruglevering van stroom, omdat deze de teruggeleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op. Analoge meters moeten daarom altijd vervangen worden.

Ferrarismeter met terugloopblokkering

Heeft u een ferrarismeter waarbij het wieltje niet terugdraait? Dan is er sprake van een terugloopblokkering en is de meter niet geschikt voor terugleveren. Het is nodig om de meter te vervangen. Echter maakt u dan geen gebruik van de salderingsregeling. Hierdoor behaalt u niet het maximale rendement uit uw zonnepanelen. Wij raden u aan om de meter te vervangen.


Een ongeschikte meter, wat nu?

Na installatie melden wij u direct aan bij de netbeheerder. Zij bepalen of uw meter geschikt is voor terugleveren. Mocht uw meter niet geschikt zijn, dan wordt u hiervan op de hoogte gebracht door een mail of een brief van uw netbeheerder. Gelukkig wordt de vervanging van een elektriciteitsmeter bij zonnepanelen altijd kosteloos gedaan door de netbeheerder. En heeft u de slimme meter al een keer geweigerd? Dan kun je het beste zelf contact opnemen met uw netbeheerder.

Reactie plaatsen

Combineer & profiteer!

Wilt u meerdere producten en/of diensten bij ons afnemen? Maak gebruik van onze combi-deals! Let op: U maakt ook aanspraak op onze combi-deals, als u op een later moment producten en/of diensten bij ons afneemt. Vraag naar de mogelijkheden bij uw persoonlijke adviseur!

  • Zonnepanelen, verdien geld met uw duurzame investering.
  • Laadpalen, Bespaar (nog meer) op uw ''tankkosten'' en dat gewoon aan huis!
  • Airco's, verwarm & verkoel uw woning. Wel zo prettig!